Φιλικός Αγώνας: Α.S. Livorno Vs Aris Limassol (Σύντομη Ιστορία)


Με τον φιλικό αγώνα απέναντι στην Ιταλική Λιβόρνο που θα γίνει το βράδυ της Τρίτης συνεχίζεται το απόγευμα η προετοιμασία του συγκροτήματος μας.

Ιστορικό: A.S. LIVORNO ενας ιστορικός Ποδοσφαιρικός σύλλογος 100 ετών

livornoh

H Associazione Sportiva Livorno Calcio είναι Ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα την πόλη Λιβόρνο της Τοσκάνης στην Ιταλία . Ιδρύθηκε το 1915 και αγωνίζεται στην Serie B , Β κατηγορία Ιταλίας . Το χρώμα της ομάδας είναι το σκούρο κόκκινο δηλαδή βυσσινί . Η καλύτερη της θέση είναι η 2η την περίοδο 1942-1943 .

Η AS Livorno παρόλο που ιδρύθηκε το 1915 μέσα από αυτά τα χρόνια άλλαξε αρκετές φορές τόσο το όνομα της όσο και το έμβλημα της για διάφορους λόγους.

Στις 17 Φεβρουαρίου 1915 ιδρύθηκε η Unione Sportiva Livorno από την ένωση των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων της πόλης, τη Virtus Juventusque και τη SPES Livorno. Η συμφωνία υπογράφτηκε στις 14 Φεβρουαρίου, αλλά επίσημα δημοσιοποιήθηκε τρεις ημέρες αργότερα καθώς υπήρχε φόβος ότι θα αντιδρούσαν οι οπαδοί των δύο συλλόγων, οι οποίοι είχαν πολλή κόντρα μεταξύ τους.

Το καλοκαίρι του 1991 η ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου απέβαλλε τους Labrocini από την Σέριε C2 εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Associazione Sportiva Livorno Calcio και αναγκάστηκε να ξεκινήσει από το πρωτάθλημα Eccelenza, το οποίο μόλις είχε εγκαινιαστεί.

Από το 1915 ως επίσημο χρώμα του συλλόγου επιλέχτηκε το «αμαράντο» σκούρο κόκκινο – βυσσινί , το οποίο είναι το ίδιο της πόλης και θεωρείται σύμβολο «δύναμης και μεγαλείου». Θεωρείται ότι η υιοθέτηση του εν λόγω χρώματος από την πλευρά της πόλης και της ποδοσφαιρικής ομάδας έχει να κάνει με τις έμμεσες για το Λιβόρνο παραδόσεις του κόμματος των Γκιμπελίνι, οι οποίοι μαζί με τους Γκουέλφι ήταν δύο αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις που δρούσαν στη Βόρειο και Κεντρική Ιταλία από τον 12ο μέχρι τον 14ο αιώνα. Το έμβλημα της Λιβόρνο αποτελείται από λευκό φόντο και κυκλικό περίγραμμα σε χρώμα σκούρο κόκκινο, εντός του οποίου στο ίδιο χρώμα υπάρχουν τα γράμματα ASL, ακρώνυμο του πλήρους ονόματος της ομάδας. Αρχικά από το 1915 ως το 1991, όπου ο σύλλογος έφερε το όνομα Unione Sportiva Livorno, τα γράμματα εντός του λογότυπου ήταν USL.

Το γήπεδο της AS Livorno είναι το Στάδιο Αρμάντο Πίτσι, το οποίο χτίστηκε το 1933 και έχει χωρητικότητα 19.238 θέσεις . Απο την δεκαετία του 60′ φέρει όνομα ενός ποδοσφαιριστή θρύλου για τον σύλλογο που αγωνίστηκε στην ομάδα την πενταετία 1954-59 ενώ διετέλεσε και προπονητής για ένα χρόνο . Το ψευδώνυμο της ομάδας είναι Amaranto Labrocini δηλαδή βυσσινοί, λόγο του χρώματος της ομάδας.

Προπονητής της ομάδας είναι ο άλλοτε άσσος της squadra azzurra Christian Panuzzi . Σημαντικοί παίχτες στο ρόστερ της ομάδας αυτή την στιγμή είναι οι Vantaggiato 30 ετών Ιταλός επιθετικός, Jelenic 22 ετών Σλοβένος δεξιός μέσος και ο αρχηγός Luci 30 ετών Ιταλός μέσος.

Οι οπαδοί της Λιβόρνο είναι γνωστοί για τις αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις και αρκετές φορές έχουν έρθει σε σύγκρουση με δεξιόφρονους οπαδούς ομάδων οπως της Λάτσιο και της Ελλάς Βερόνα. Αντίθετα με τους οπαδούς της Ρόμα, οι οπαδοί της Λιβόρνο έχουν καλές σχέσεις λόγω των ιδίων, περίπου, πολιτικών πεποιθήσεων. Μέσα από όλα αυτά τα χρόνια πολλοί σύνδεσμοι φιλάθλων ιδρύθηκαν για την ομάδα όμως το Brigade Autonnome Livoressi “BAL 99” με σκοπό την συνένωση όλων αυτών των συνδέσμων που υπήρχαν για την καλύτερη οργάνωση της κερκίδας στους αγώνες της ομάδας.

Ένα πάνω 90 μέτρων με το όνομα του συνδέσμου κοσμεί την Βόρεια κερκίδα (curva Nord) του Αρμάντο Πίτσι σε κάθε αγώνα της ομάδας . Ο BAL 99 έχει αδελφοποιηθεί με δύο άλλους Ευρωπαϊκούς συνδέσμους την Original 21 της ΑΕΚ Αθηνών και τους Commandos Ultras 84 της Olympique Marseille της Γαλλίας . Οι τρεις αυτοί σύνδεσμοι έχουν σχηματίσει το τρίγωνο της αδελφότητας. Λόγω των σοβαρών επεισοδίων με αντιπάλους συνδέσμους και μετά από μια σειρά μέτρων καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα ο BAL 99 ανέστειλε τις δραστηριότητες του το 2003 , ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι οργανωμένοι οπαδοί της Λιβόρνο δίνουν δυναμικά το παρών τους στην Βόρεια κερκίδα του Αρμάντο Πίτσι με την ονομασία Curva Nord .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s